В старанието си да докаже вината на тримата обвиняеми за хакерската

...
В старанието си да докаже вината на тримата обвиняеми за хакерската
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата направи гигагаф - разпръсна хиляди лични данни в медиите

В старанието си да потвърди виновността на тримата обвинени за хакерската офанзива против осведомителната система на Национална агенция за приходите, Специализираната прокуратура за втори път сътвори невиждан гаф.

Поради непросветеност или безгрижие държавното обвиняване даде достъп на медиите до персоналните данни на над 2 хиляди следователи и прокурори от цялата страна. Разпространени бяха и ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, които сякаш били търсени от обвинения Кристиян Бойков.

Предния ден наблюдаващата прокурорка Евгения Станкова описа изцяло съществено, че обвинените са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание, с цел да внесат ужас в обществото и политическата система, като намокрят задгранични делегации. Оказа се, че градинките пред Народно събрание се поливат на ръка с маркуч.

След като стана за смях, спецпрокуратурата реши да обработи публичното мнение, че тримата от " Тад Груп " са кибертерористи, и разпрати до медиите част от доказателствения материал, прибавен по делото. Той съдържа фрагменти от охранителните камери в офиса на " Тад Груп ", както и записани диалози, снимков материал от служебния компютър на 20-годишния Кристиян Бойков, чат от неговия телефон, както и персонална преписка на компанията. Тези материали не са били показани на съвещанието на спецсъда в сряда, когато притежателят Иван Тодоров бе освободен под парична гаранция от 100 000 лв..   " Сега " потърси за коментар адвоката на Тодоров -  Ина Лулчева. На въпрос дали прокуратурата има право да популяризира материали по делото, юрист Лулчева отговори, че това става с позволение на наблюдаващия прокурор. Това е гореспоменатата Евгения Станкова с пръскачките. Според Лулчева разпратените фотоси ги има в делото, само че разясненията на прокуратурата към тях ги няма. " От всичките тези доказателства не се открива нещо общо на Иван Тодоров с осъществено компютърно закононарушение " за всяване на боязън и ужас ", даже и от Кристиян Бойков, в случай че се одобри, че това е той ", сподели още тя. Адвокат Лулчева е категорична, че до момента не е била осведомена с част от изказванията на прокуратурата по случая, изпратени до медиите. Шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров отхвърли да разяснява пред " Сега " гафа с теча на информацията.

В разясненията на спецпрокуратурата към материалите се твърди, че в телефона на Бойков се съхранява папка с название " NE SE CHISTIIIIIII ", което съответствува с името на файла с имуществената декларация на арбитър Мирослава Тодорова, чиито персонални данни и тези на фамилията ѝ бяха оповестени от Инспектората на Висшия правосъден съвет. Папката в телефона на Бойков съдържа ЕГН на 2099 прокурори и следователи и е качена в интернет. Като доказателство за това спецпрокуратурата изпрати фотография на уеб страницата, в който е оповестена, като е заличила персоналните данни на магистратите. Скандално е обаче, че името на уеб страницата не е прикрито и всеки може да открие въпросния файл онлайн в границите на минути. 

Така на практика държавното обвиняване сътвори най-големия теч на персонални данни на прокурори и следователи, без даже системите му да са били обект на хакерска офанзива. Проверка на " Сега " сподели, че папката е качена в интернет на 18 юли в 9:04 Автомагистрала CDT, или в 17:04 ч. българско време. Датата повдига въпроси, защото Кристиян Бойков беше задържан на 16 юли, вторник, а два дни по-късно, в следобедните часове в четвъртък, беше освободен с мярка за неотклонение " подписка ". Това значи, че досието с персоналните данни е оповестена на уеб страницата непосредствено преди или след излизането на Бойков от ареста. Озадачаващо е и съвпадението на името " NE SE CHISTIIIIIII "  на открития файл и това на декларацията на арбитър Мирослава Тодорова. Скандалът с нейните персонални данни избухна навръх 18 юли.

В разпратените от прокуратурата материали се съдържат още фрагменти от охранителните камера в офиса на " Тад Груп "  с уточнения към тях. На една от фотосите се вижда Кристиян Бойков да беседва с комерсиалния шеф на компанията Георги Янков. Датата на фрагмента е 15 юли, а часът 14:11, или към 5 часа преди базата данни на Национална агенция за приходите да бъде публикувана в интернет. " Във видеоматериала Бойков споделя на Янков: " Знаеш ли какво започвам да се възнамерявам.. тея неща, дето съм ги изпратил и по медиите, в този момент сега никой няма да ги отрази... Всичко ще приберат като информация... Ще си го приведат като информация за вътрешно прилагане ", написа в бележките на прокуратурата. Бойков споделя още: " Аз съм ги изпратил до Би Би Си и Ройтерс ".

На същия ден в 19:40 ч. Георги Янков беседва по телефона с чужд: " То би трябвало да се сътвори работа за нас... Да не приказваме, че " Биволъ " разполагат с информацията от две седмици. Директно с Атанас Чобанов от " Биволъ " се приказва... Имай поради, че те не са пуснати всички. Те са пуснати навръх медиите, с цел да ги верифицират, с цел да ги видят, че са правилни ". Думите му по-късно са заличени от прокуратурата, като диалогът на Янков приключва с  " държавното управление би трябвало да си замине с всички ".

В доказателствените материали е прибавен и кадър от 16 юли, 11:13 ч., ден след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, на който се вижда Кристиян Бойков, седнал на бюрото си в офиса. В разяснителните бележки към фотографията написа, че проверяващите са открили по какъв начин младежът отваря интернет страница, която предлага анонимно приемане и изпращане на имейли. В 11:21 ч. Бойков търси в Google контактите на bTV, след което копира имейл адреса на малкия екран. Същото прави и във връзка с Нова тв и " Капитал ". Освен това той търси превод на фрази като " справедлива публицистика " и " уважаеми публицисти ", които участват в изявлението на " анонимния съветски хакер ", което беше разпратено до медиите след офанзивата. От прокуратурата означават, че във видеозаписа се вижда, че Бойков редактира текст от 11:26 ч. до 11:46 ч., а имейлът е бил получен на електронната поща на bTV в 11:50 ч.

В служебния компютър на Бойков е открит и текстови файл с име " domashno_count ", основан 4 дни преди масивите на Национална агенция за приходите да бъдат оповестени. Той съдържа структурата въз основата данни на приходната организация. В различен файл " homework_maths ", основан също на 11 юли, били написани 106 имена на база данни, идентични с тези на Национална агенция за приходите, като броят им бил два пъти по-голям от към този момент качените в интернет. Анализ на историята на компютъра посочил, че на 9 юли са били променени датите на основаване на всички файлове, като новата дата 10 ноември 1989 година съответствува с тази на манипулираните файлове от Национална агенция за приходите, публикувани от хакера. Освен това Бойков е правил търсения на ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, като резултатите са били записани във файл " search_bivol ". И за доказателство от прокуратурата са решили да приложат фотография от логовете на операционната система, като даже не са заличили търсените ЕГН и са ги популяризирали обществено до медиите.

Друга част от доказателствата съдържат снимков материал от кореспонденцията на Кристиян Бойков с шефа на " Тад Груп " Иван Тодоров. Интересно събитие е, че Бойков самичък е правил фотоси на чатовете си и ги е запазвал в директория " Telegram Desktop " на служебния си компютър. Тоест младежът самичък е решил да съхрани материали, които го уличават. От прокуратурата ползват фотография на общ чат сред Бойков, Тодоров и трето лице, в който шефът на компанията написа: " Аз през вчерашния ден му дадох лист с много клиенти за условни контракти, които знаем 100%, че са хакнати. На това Кристиян Бойков дава отговор: " Тези калъфи са го продали тоя програмен продукт на 3-4 банки и на една камара огромни компании в БГ. Ако го надушим, може да издъмпим и тях ". Запазено е и известие от Бойков до трети човек, в което споделя, че е " блъснал " една от мрежите на избран съд, чието название е заличено от прокуратурата.

Според проверяващите Кристиян Бойков е експлоатирал пропуски в сигурността на уеб страницата на Агенция " Митници ". В компютъра му е открита екранна фотография, показваща недостатъци в страницата. Освен това прокуратурата разполагала с данни, че Бойков е правил опити за нерегламентиран достъп до 49 уеб страницата и асоциираните с тях бази данни.  В персоналния телефон на младежа пък имало прикрит чат с наименование  " Биволъ " през приложението " Телеграм ". Няколко часа откакто от държавното обвинение разпространиха до медиите въпросните материали по делото, Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за следствие на територията на Франция. Целта е да бъде разпитан главният редактор на уеб страницата „ Биволъ “ Атанас Чобанов, който живее във Франция. Пред БНР Чобанов отхвърли контакти с " Тад Груп " и счита, че спецпрокуратурата се пробва да стигне до данните, с които разполага " Биволъ ". Той съобщи, че ще се отзове, когато го потърси френската прокуратура.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР